BIOGRAFI

BIOGRAFI


Linnea Andreassen är en svensk mezzosopran från Uppsala numera baserad i Stockholm. Hon är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm, Kungliga Musikhögskolan och Vadstena Folkhögskola.

Linnea debuterade 2015 som en av de tre Adelige Waisen i Christof Loys kritikerrosade uppsättning av Rosenkavaljeren på Kungliga Operan i Stockholm. På Malmö Operas Verkstan gjorde hon våren 2017 rollen som Trumslagaren i Viktor Ullmans opera Döden säger nej och dit återvände hon sommaren 2018 och 2020 för att göra den temperamentsfulla Ateisten i Förvandlingar i helvetet av Isabelle Aboulker.

Linnea är en eftersökt solist inom såväl standardrepertoar som nyskriven opera och hon har flertalet uruppföranden i repertoaren. Under 2018 porträtterade hon väpnaren Jöns i uruppförandet av João Mcdowells tonsättning av Ingmar Bergmans Det sjunde inseglet under Dramatens Bergmanfestival i Stockholm och även i den brasilianska premiären av stycket som ägde rum i Tatuí, Brasilien, hösten 2018.

Under 2019 medverkade Linnea i sverigepremiären av Leonard Evers firade barnopera GULD, en produktion tillsammans med scenkonstföreningen Geist som framfördes på Teater Pero i Stockholm och under sommaren medverkade hon även i Kamraterna och Den Andra Operans uppsättning av Maria Antonia Walpurgis opera Amasonernas drottning från 1760. Under hösten medverkade hon i ett uruppförande signerat kompositören Jonas Forssell i rollen som Sophie West i hans nya opera Memory, en opera för barn och unga i Estrad Norrs regi. 

Linnea tog sin masterexamen vid Operahögskolan i Stockholm våren 2017 och under sin studietid har hon arbetat med roller som Nancy i Albert Herring av Britten, Sesto i La clemenza di Tito av Mozart, Rosina i Barberaren i Sevilla av Rossini, Anna i Die sieben Todsünden av Weill och Dinah i Trouble in Tahiti av Bernstein. På Operahögskolan inledde Linnea även sina sångstudier för sångpedagog Erik Årman, ett samarbete som fortfarande pågår. 

Våren 2018 var Linnea den första att tilldelas Vännernas Operastipendium, ett stipendium instiftat av Drottningholmsteaterns vänner utdelat av H.M. Konung Carl XVI Gustaf under en konsert på Drottningholms Slottsteater.